top of page

Balul Bobocilor şi Sfânta Liturghie de deschidere a anului academic

                      Oficiul pentru Pastoraţia Universitară în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi au organizat, sâmbătă, 8 octombrie 2022, Balul Bobocilor la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova".

Mulţumim părintelui paroh Gabriel Bucur, precum şi părintelui vicar Alexandru Sergiu Robu, pentru că au binevoit să găzduiască acest eveniment şi anul acesta.

                     La acest eveniment au participat atât proaspeţii studenţi, bobocii, cât şi cei mai mari care i-au susţinut şi încurajat pe aceştia de pe margine. Bobocii au fost în centru atenţiei pentru ca astfel să se poată integra cât mai bine. Studenţii mai mari au avut grijă ca noii veniţi să se simtă bine alături de ei.

                      Duminică, 9 octombrie 2022, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii de deschidere a noului an academic, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iaşi. Liturghia a fost prezidată de părintele Iosif Antili, vicar episcopal şi profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, alături de părintele predicator Paul Mîrţ, preot franciscan de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, părintele paroh Daniel Iacobuţ, părintele Andrei Gherghel, vicar parohial la Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iaşi, şi părintele Eduard David, noul capelan universitar.

                      La începutul Sfintei Liturghii pr. Iosif Antili a transmis salutul episcopului Iosif Păuleţ adresat tuturor profesorilor şi studenţilor, dar şi celor prezenţi, subliniind bucuria episcopului Iosif pentru prezenţa unui număr atât de mare de studenţi catolici în oraşul Iaşi.

                      La ofertoriu, în mod simbolic, pe lângă darurile de pâine şi de vin, studenţii au oferit Domnului însemnele asociaţiilor din care fac parte, precum şi diferite cursuri şi carnete de note, voind prin aceasta să manifesteze încrederea lor că studiul şi viaţa lor studenţească, în toată complexitatea ei, sunt puse în mâna lui Dumnezeu care îi susţine în eforturile lor.

În încheiere, părintele Iosif Antili a transmis un mesaj de mulţumire tuturor tinerilor, părintelui Marcelin Blaj, fostul capelan universitar, pentru frumoasa slujire adusă tinerilor, şi l-a încurajat pe pr. Eduard David, noul capelan universitar, în frumoasa misiune pe care o începe.

                      Această sărbătoare a fost pregătită de Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi, împreună cu Acţiunea Catolică a Tinerilor şi tinerii din Grupul de rugăciune Taizé. Tonul solemn al acestei Sfintei Liturghii a fost susţinut de cântările tinerilor din Corul "Juvenes Ecclesiae", care, duminică de duminică, dăruiesc din timpul şi talentul lor pentru a anima Sfânta Liturghie de la ora 16.00.

În încheiere, pr. Eduard David a amintit programul activităţilor cu tinerii.

                      Luni, 10 octombrie, reîncep catehezele săptămânale la Oratoriul "Dominic Savio", din Bularga. Această cateheză pentru studenţi are loc în fiecare zi de luni, la ora 20:30. În acest an academic, studenţii au oportunitatea de a aprofunda teme legate de doctrina socială a Bisericii pentru a cunoaşte când şi, mai ales, cum pot trăi credinţa lor în societatea actuală. Iar marţi seara, la catedrală, la ora 19.00, are loc cateheza cu toţi tinerii, care vrea să ofere tuturor ocazia de a împărtăşi şi aprofunda teme legate de viaţa de credinţă.

                      De asemenea, în fiecare joi are loc Adoraţia euharistică, la Oratoriul "Dominic Savio", la ora 20.30, cu excepţia primei joi din lună, când adoraţia are loc la ora 19:00, la catedrală.

                      Le mulţumim tuturor pentru prezenţă şi pentru cuvintele înălţătoare!

                      Tuturor studenţilor şi profesorilor le dorim ca Duhul Sfânt să reverse asupra lor cu îmbelşugare darul înţelepciunii care să-i însoţească în căutarea neobosită a adevărului.

Lucia Raluca Comoraşu,
preşedinte ASCI

                      Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumele foto: Balul Bobocilor 2022 şi Sfânta Liturghie de deschidere a anului academic

bottom of page