top of page

SuceviÅ£a: A VII-a ediÅ£ie a Săptămânii Sociale pentru StudenÅ£i

                      În perioada 17-20 septembrie 2018, complexul "Voievod" din comuna SuceviÅ£a, judeÅ£ul Suceava, a găzduit cea de-a VII-a ediÅ£ie a Săptămânii Sociale pentru StudenÅ£i. Aproape o sută de tineri, împreună cu organizatorii ÅŸi invitaÅ£ii lor, au desluÅŸit sensul alienării sufletului. În cele patru zile petrecute pe frumoasele meleaguri ale Bucovinei, tinerii au avut ocazia să întâlnească persoane capabile să explice cât mai clar cauzele înstrăinării, atât de Dumnezeu, cât ÅŸi de aproapele, aceasta fiind prezentată pe plan spiritual, psihologic ÅŸi social.

                      Prima zi a fost una plină de entuziasm ÅŸi curiozitate. Pentru formarea unui grup cât mai unit, după sfânta Liturghie am avut parte de un moment de destindere prin joc, astfel ajungând să ne cunoaÅŸtem mai bine între noi.

0 (5).jpg

                      Cea de-a doua zi a dat startul conferinÅ£elor. Pr. dr. Mihai AfrenÅ£oae, OFM Conv., a deschis activităţile zilei, vorbindu-ne despre conÅŸtientizarea ÅŸi urmarea vocaÅ£iei sau alienarea omului biblic. Părintele susÅ£inea că, dacă nu ne urmăm vocaÅ£ia, ne înstrăinăm de ceilalÅ£i, iar fără a urma acea vocaÅ£ie găsită în noi, nu trăim, ci doar supravieÅ£uim. Părintele a subliniat necesitatea discernământului în tot ceea ce omul realizează în viaÅ£a sa, pentru a nu ajunge la alienare. Prin exemplele biblice oferite de părintele am identificat două tipuri de alienări: alinarea de Dumnezeu ÅŸi alienarea pentru Dumnezeu. Un exemplu clar al alienării de Dumnezeu îl reprezintă persecutorii credinÅ£ei din întreaga istorie, iar alienarea pentru Dumnezeu o regăsim chiar în viaÅ£a apostolilor care au renunÅ£at la tot ce aveau, s-au înstrăinat de familiile lor pentru a-l urma pe Cristos.

                      În continuare, conf. univ. dr. Ilie-Gheorghe Fârte de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" IaÅŸi ne-a descris formele (mal)adaptative ale înstrăinării de sine ÅŸi ale înstrăinării de semeni. Domnul profesor a prezentat omul ca fiind o legiune de alÅ£i ÅŸase oameni, ÅŸi anume: omul senzorial, omul sentimental, omul raÅ£ional, omul moral, omul voliÅ£ional ÅŸi omul religios. Pentru a nu ajunge la alienare, omul trebuie să se descopere, să se înÅ£eleagă ÅŸi să încerce să găsească un echilibru între aceste părÅ£i ale sale.

Imediat după conferinÅ£e am plecat cu toÅ£ii spre biserica "SfinÅ£ii Petru ÅŸi Paul" din Voievodeasa, unde alături de preoÅ£ii organizatori ÅŸi cei invitaÅ£i ÅŸi împreună cu pr. paroh Eduard FerenÅ£ am celebrat sfânta Liturghie. Plini de har, ne-am întors la cazare, unde am servit prânzul, urmat apoi de discuÅ£ii în grupuri mici pornind de la ceea ce s-a discutat în cele două conferinÅ£e. La final, fiecare echipă ÅŸi-a prezentat concluziile la care a ajuns. Ca o completare a acestei zile, domnul drd. Octav Vochiţă a explicat într-un mod inedit legătura omului cu Dumnezeu, cum ajungem să formăm acea legătură, apropiere atât de necesară sufletului nostru ÅŸi cum o putem menÅ£ine pentru a nu se destrăma.

                      A treia zi a fost deschisă de către doamna psiholog Felicia Ciobanu care ne-a prezentat NedesluÅŸite trăiri interioare pe drumul spre pierderea de sine. Orice moment de înstrăinare atât de semeni, cât ÅŸi de noi, are drept cauză trăiri interioare a căror înÅ£eles nu reuÅŸim să-l găsim. Pentru ca omul să nu ajungă în acel punct ultim când se va pierde de sine, el are nevoie de îndrumare pentru a se înÅ£elege, îndrumare ce poate fi oferită de Dumnezeu prin oamenii de lângă noi. Prin exemplele oferite, doamna psiholog a explicat cum omul, pentru a nu se rătăci în drumul său, trebuie mai întâi să se cunoască pe sine, să se accepte, ca apoi să se poată dărui ajutorării semenilor săi - "Nu te dărui înainte de a-Å£i aparÅ£ine" spunea scriitorul Anton Holban.

                      Următorul invitat din aceste zile a fost pr. dr. Damian PatraÅŸcu, postulator general al OFMConv.,. Acesta ne-a prezentat un exemplu de credinţă, de legătură profundă cu Dumnezeu, pe venerabila Veronica Antal care urmează a fi beatificată sâmbătă, 22 septembrie. După ce am descoperit viaÅ£a acesteia ÅŸi am discutat despre înstrăinarea pentru Dumnezeu ÅŸi cum ne ridică aceasta, am participat din nou la sfânta Liturghie la biserica din sat. După masa de prânz am redeschis cercurile de discuÅ£ie ÅŸi am descoperit noi răspunsuri la întrebările din viaÅ£a noastră.

                      BineînÅ£eles că în aceste zile nu au lipsit momentele de fraternitate, de bucurie studenÅ£ească care au cuprins jocuri ÅŸi chiar dans. Acestea ne-au ajutat să ne cunoaÅŸtem mai bine între noi ÅŸi să legăm prietenii cu toÅ£i participanÅ£ii.

Ultima zi a fost una a împărtăşirii impresiilor despre acest timp frumos petrecut împreună.

                      MulÅ£umiri deosebite se îndreaptă spre preoÅ£ii organizatori ÅŸi spre toÅ£i cei care ne-au fost alături ÅŸi ne-au îmbogăţit prin cuvintele transmise - pr. Fabian DoboÅŸ, pr. Iulian Faraoanu, pr. Lucian FarcaÅŸ, pr. Åžtefan Lupu, pr. Emil Dumea, pr. Mihai AfrenÅ£oae, pr. Damian PatraÅŸcu, conf. univ. dr. Ilie-Gheorghe Fârte, domniÅŸoara Felicia Ciobanu ÅŸi domnul Octav Vochiţă. Totodată mulÅ£umim ÅŸi binefăcătorilor care au făcut posibilă realizarea acestui eveniment.

                      Sperăm să ne revedem cu drag ÅŸi la următoarea ediÅ£ie!

Silvia Damiana ComoraÈ™u     Olivia ComoraÈ™u

​

                      Pentru mai multe fotografii, vizitaÈ›i galeria Săptămâna Socială a StudenÈ›ilor 2018

bottom of page