A VIII-a ediÅ£ie a Pelerinajului studenÅ£ilor la “Memorialul Victimelor Comunismului” de la Sighetu MarmaÅ£iei
Pe data de 21 mai 2021, aproximativ 40 de studenÈ›i am participat împreună cu părintele Fabian DoboÈ™ la pelerinajul din Sighetu MarmaÈ›iei, pentru a călca pe urmele Fericitului Anton Durcovici, la 7 ani de la beatificarea acestuia, cât È™i pentru a descoperi istoria personalităților care au trecut prin aceste locuri.
În prima zi am făcut un popas la Bazilica „Adormirii Maicii Domnului” din Cacica, unde am avut parte de o liniÈ™te sufletească minunată, benefică drumului lung pe care urma sa îl parcurgem. La 16:30 am ajuns la Mănăstirea CongregaÈ›iei Surorilor Maicii Domnului care ne-a găzduit în aceste zile. A urmat sfânta Liturghie unde, la cuvântul de învățătură, părintele Fabian DoboÈ™ ne-a explicat diferenÈ›a dintre martir È™i mărturisitor È™i ne-a invitat să urmăm chemarea la sfinÈ›enie pentru care am fost botezaÈ›i. SfârÈ™itul zilei a venit cu diverse jocuri de societate pentru a ne cunoaÈ™te mai bine unii pe alÈ›ii.
A doua zi am început-o alături de Dumnezeu, în cadrul Liturghiei, unde am conÈ™tientizat mai mult sacrificiul făcut de martiri È™i am reflectat asupra actului lor de curaj. Am continuat cu mult aÈ™teptata vizită la Memorialul victimelor comunismului, unde au fost închiÈ™i peste două sute de demnitari din întreaga È›ară: foÈ™ti miniÈ™tri, academicieni, economiÈ™ti, militari, istorici, ziariÈ™ti, cât È™i oameni ai Bisericii, printre care È™i Fericitul Anton Durcovici, care È™i-a oferit viaÈ›a pentru credinÈ›a în Cristos.
Înainte ca vizitele să continue, părintele Iulian Budău, SJ ne-a fost alături la prânz, prezentându-ne apoi subiectul tezei sale de Doctorat, ajutându-ne astfel să descoperim istoria iezuiÈ›ilor din închisorile comuniste, răspunzând totodată curiozităților noastre.
Programul de vizite a continuat cu Cimitirul Săracilor din Sighet, unde îÈ™i află locul de veci 3 dintre cei 7 episcopi greco-catolici beatificaÈ›i de Papa Francisc în 2019. Cimitirul Vesel a fost următorul loc fascinant pe care l-am vizitat, acesta fiind faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile È™i textele care reprezintă scene din viaÈ›a È™i ocupaÈ›ia persoanelor decedate.
Ultimele locuri vizitate în cea de-a doua zi au fost Biserica de lemn a Mănăstirii SăpânÈ›a-Peri, care este cea mai înaltă Biserică de lemn din Europa, înălÈ›imea totală fiind de 78 m È™i cimitirul oraÈ™ului, unde Fericitul Anton Durcovici a fost îngropat.
După cină, două voluntare din asociaÈ›ia „Puncte Inimă” ne-au introdus în lumea binefacerii È™i a voluntariatului misionar încurajând-ne să facem È™i noi parte din marea lor familie.
Am petrecut ultima zi la Sighetul Marmatiei sărbătorind Rusaliile, începând cu celebrarea sfintei Liturghii, în cadrul căreia ni s-a explicat semnificaÈ›ia cuvintelor importante din Crezul Apostolic: „Cred într-Una, Sfântă, Catolică È™i Apostolică Biserică”.
Am pornit la drum spre Mănăstirea Bârsana, unde am admirat priveliÈ™tile minunate È™i am fost cuprinÈ™i de o pace interioară rar întâlnită altundeva. ÎncărcaÈ›i cu o energie unică ne-am îndreptat spre IaÈ™i.
ExperienÈ›ele trăite în aceste zile ne-au ajutat să formăm noi legături: atât cu persoane, cât È™i cu istoria noastră È™i a Bisericii, învățând lucruri noi È™i rămânând cu amintiri minunate.
Îi mulÈ›umim, în primul rând, Domnului pentru unicele experienÈ›e din aceste zile pline de har, dar È™i tuturor celor care au făcut posibil acest pelerinaj, părintelui Fabian DoboÈ™ pentru disponibilitatea È™i prietenia oferite atât prin prezenÈ›a cât È™i prin cuvintele sale, dar È™i surorilor care ne-au găzduit în aceste zile.
​
Bianca-Irina Dogariu
Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria Pelerinajul anual al studenților din Iași la Sighetu Marmației (2021)