top of page

Pelerinajul anual al studenților din Iași la Sighetu Marmației

                      În perioada 17-19 mai 2019, un grup de 40 de studenÈ›i ieÈ™eni au participat la pelerinajul pe care Capelania Universitară îl organizează anual la Sighetu MarmaÈ›iei. ÎnsoÈ›iÈ›i de pr. dr. Fabian DoboÈ™, chiar în ziua naÈ™terii fericitului Anton Durcovici (17 mai), tinerii au pornit pe urmele martirilor care au sacrificat totul pentru credință.

                      Chiar din locul în care este aÈ™teptat cu bucurie desăvărÈ™ită Papa Francisc, Palatul Culturii din IaÈ™i, am început itinerariul nostru cu o primă oprire la Sanctuarul Marian de la Cacica. Părintele Mitică Baltag ne-a vorbit despre importanÈ›a prezenÈ›ei Sfintei Fecioare Maria în viaÈ›a fiecăruia dintre noi È™i privilegiul pe care îl avem de a fi însoÈ›iÈ›i mereu de ea.

1 (4).jpg

                      Nu departe de destinaÈ›ia noastră, în judeÈ›ul MaramureÈ™, am poposit la Mănăstirea Bârsana, loc cu o puternică încărcătură spirituală. Spre seară, am fost primiÈ›i cu multă căldură de către surorile din CongregaÈ›ia Maicii Domnului de la Sighet, care ne-au găzduit în aceste zile.

                      Am încheiat prima zi cu binecuvântarea Domnului la Sfânta Liturghie celebrată de părintele Fabian DoboÈ™. În cuvântul de învățătură, acesta ne-a introdus în contextul istorico-religios în care ne aflăm È™i ne-a prezentat martiriul ca fiind o constantă a creÈ™tinismului din toate timpurile. CunoaÈ™tem că Petru È™i Paul sunt martiri din timpul persecuÈ›iei împăratului Nero, dar împreună cu aceÈ™tia au murit mulÈ›i alÈ›i creÈ™tini al căror nume nu sunt cunoscute.

                      DimineaÈ›a celei de-a doua zi ne-a adunat din nou în capelă pentru celebrarea Sfintei Liturghii, în cadrul căreia părintele ne-a vorbit despre martirii de la Sighet din perioada comunistă a României, amintind în mod special de cei È™apte episcopi greco-catolici care vor fi beatificaÈ›i la Blaj pe 2 iunie 2019. Citându-l pe Tertullian, părintele concluzionează spunând: ”Sângele Martirilor este sămânÈ›a creÈ™tinilor”.

                      Cu mult entuziasm am plecat spre Memorialul Victimelor Comunismului È™i al RezistenÈ›ei, unde doamna muzeograf dr. Andrea DobeÈ™ ne-a prezentat cu multă dedicaÈ›ie istoria cruntă a închisorii din Sighet. Am avut ocazia să înÈ›elegem ceea ce au trăit zilnic cei care au fost închiÈ™i acolo, fiind captaÈ›i în special de mărturiile lăsate de aceÈ™tia.

                      De aici ne-am îndreptat către Cimitirul oraÈ™ului Sighet unde se È™tie că a fost înmormântat È™i Fericitul Anton Durcovici. Următoarea locaÈ›ie pe care am vizitat-o a fost Cimitirul Săracilor din Sighet, loc în care au fost înmormântaÈ›i trei din cei È™apte episcopi greco-catolici ce vor fi beatificaÈ›i. Ultimele destinaÈ›ii ale zilei au fost Cimitirul Vesel din SăpânÈ›a È™i Mănăstirea SăpânÈ›a-Peri.

Cea de-a treia zi a debutat în acelaÈ™i mod, cu Sfânta Liturghie, în a cărei omelie părintele Fabian a formulat concluziile acestor zile È™i ne-a încurajat să nu ne fie teamă să ne mărturisim oricând credinÈ›a, pășind curajoÈ™i pe urmele martirilor.

                      În drum spre casă, nu am putut evita ocazia de a vizita impresionanta Mănăstire din Rohia, ”Sfânta Ana”, cunoscută în mod special pentru faptul că aici a fost bibliotecar marele cărturar evreu Nicolae Steinhardt, convertit la creÈ™tinism în anul 1960, la penitenciarul din Jilava.

                      Dorim să-I mulÈ›umim, în primul rând, Lui Dumnezeu că ne-a oferit vreme frumoasă È™i timp potrivit pentru buna desfășurare a pelerinajului nostru. Îi mulÈ›umim părintelui Fabian DoboÈ™ pentru implicarea, prietenia È™i grija cu care ne-a însoÈ›it, È™i în aceeaÈ™i măsură le mulÈ›umim surorilor din CongregaÈ›ia ”Maicii Domnului” pentru găzduirea pe care ne-au oferit-o cu tot sufletul.

 

Lidia Mădalina Chicet și Olimpia Țicloș

 

                      Pentru mai multe fotografii, vizitaÈ›i galeria Pelerinajul anual al studenÈ›ilor din IaÈ™i la Sighetu MarmaÈ›iei

 

bottom of page