top of page

Ediţia a X-a a Zilei Sociale pentru Studenţi şi Balul Bobocilor

                     Sâmbătă, 19 februarie 2022, începând cu ora 9.30, Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi a găzduit a X-a ediţie a Zilei Sociale pentru Studenţi organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în colaborare cu Oficiul pentru Pastoraţia Universitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi şi Asociaţia Studenţilor Catolici din Iaşi. Această zi a fost încununată cu balul organizat pentru studenţii boboci, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din Iaşi.

                     Prima partea a programului l-a avut ca moderator pe conf. univ. dr. pr. Fabian Doboş. Activitatea a fost deschisă cu rugăciunea de început urmată de cuvântul de bun venit al PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, dar şi de cuvântul conf. univ. dr. pr. Ştefan Lupu, rector al Seminarului şi decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din Iaşi.

01.jpg

                     În continuare, moderatorul zilei sociale, pr. Fabian Doboş, a introdus primul conferenţiar pe ordinea de zi, sr. Iuliana Neculai, NDS, cu tema: "Soarta omului legată de mărturia adevărului confruntat cu minciuna". Sr. Iuliana ne-a ghidat prin diferite episoade biblice în această sferă a adevărului şi minciunii, care au coexistat încă din primele relatări biblice, şi a pus în evidenţă faptul că Biblia cheamă la trăirea adevărului şi la refuzarea minciunii. Pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este fondată pe adevăr, Dumnezeu are nevoie ca persoanele să vorbească despre adevăr privind la Isus Cristos, care este adevărul însuşi. Sora a evidenţiat importanţa de a tăcea din dragoste, decât a minţi, şi a subliniat faptul că Biblia nu oferă soluţii pre-confecţionate, ci criterii care ajută la găsirea unor soluţii în a sluji mai bine adevărului, totodată atrăgând atenţia asupra graniţei fine dintre adevăr şi minciună.

                     Cea de-a doua conferinţă a fost a prof. univ. dr. Anton Adămuţ, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din Iaşi, cu tema: "... şi despre minciună". Această conferinţă a abordat tema adevărului şi minciunii pe mai multe planuri, în special cel filosofic, dar şi religios şi social. Plecând de la scrierile filosofilor greci şi ale sfinţilor părinţi, profesorul Anton Adămuţ a oferit o lectură obiectivă asupra acestei teme, particularizând încă de la început faptul că, dacă minciuna este un instrument, adevărul, în schimb, nu poate fi un instrument şi, în acelaşi timp, adevărul este un bun comun, iar minciuna se reduce la un viciu privat. A subliniat printre multe alte lucruri faptul că în creştinism nu trebuie să existe distanţare socială, ci doar una fizică având în vedere situaţia actuală şi totodată a făcut o analiză asupra diferitelor cazuri practice, plecând de la întrebări precum: Minciuna poate fi utilă? Se poate face apel la minciună în virtutea unui bine mai mare?

                     La ora 12.00, PS Iosif Păuleţ a prezidat Sfânta Liturghie în capela Seminarului, alături de ceilalţi preoţi din Seminar şi nu numai. Tinerii prezenţi la această celebrare, atât studenţi seminarişti, cât şi studenţi de la diferite facultăţi ieşene, au animat-o cu glasurile lor şi cu acorduri de chitară şi orgă, îndemnând astfel la o trăire autentică a Sfintei Liturghii. Cuvântul de învăţătură ne-a fost oferit de pr. Alois Bulai, care ne-a invitat să contemplăm episodul Schimbării la faţă a lui Isus, relatat în Evanghelie. După această masă euharistică, a urmat momentul prânzului, prilej de comuniune şi de întâlnire pentru toţi cei care au decis să participe la această zi socială.

                     În programul de după-amiază, moderat de lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaş, a urmat conferinţa prof. univ. dr. pr. Emil Dumea, care a avut ca temă: "Soarta omului în timpul regimului bazat pe minciună". Părintele a introdus auditoriul în viziunea literară a doi autori importanţi, Aldous Huxley, cu opera "Minunata lume nouă" (1932) şi George Orwell, cu opera "1984" (1949). Primul autor expune viziunea lui asupra societăţii din viitor, prevăzând ceea ce se petrece în lumea contemporană actuală, în care omul posedă adevărul şi este stăpân peste toate, societatea fiind văzută ca o lume distopică, în care oamenii se bucură de fericire şi de ordine socială. În această lume a lui Huxley, generaţia de astăzi fuge mai mult de suferinţă decât generaţiile trecute, progresul tehnic îi orbeşte pe oameni şi informaţia adevărată este relativizată. Al doilea autor, George Orwell, expune o lume condusă este Fratele cel mare - Big Brother, o lume controlată şi manipulată prin frică, în care oamenii nu au dreptul la propriul mod de gândire şi toate domeniile de activitate sunt dictate de această conducere.

                     La ora 16.00, cei prezenţi au fost împărţiţi în patru grupe de workshop pentru a dezbate temele: Minciuna în politică, Minciuna în economie şi Minciuna ("restrictio mentalis") în Biserică. Acestea au fost moderate de către pr. Lucian Farcaş, în colaborare cu părinţii diaconi Alexandru Albu, Bogdan Enăşoae, Alexandru Robu şi Octavian Sescu. Studenţii, după ce au ascultat conferinţele anterioare, au avut ocazia de a împărtăşi experienţele şi ideile lor pe temele propuse, dar a fost şi o oportunitate de a se cunoaşte mai bine între ei. Entuziasmul şi interesul lor faţă de această temă de actualitate s-au concretizat prin prezentarea în plen a concluziilor de către un reprezentant din fiecare grupă.

                     Programul zilei s-a încheiat cu un moment cultural-artistic, coordonat de către pr. Robert Râtan, responsabil al Oficiului pentru Muzică Sacră. Acest moment a fost de o încărcătură spirituală extraordinară, care ne-a unit şi mai mult între noi şi ne-a ajutat să putem fi martori ai adevărului.

                     Au interpretat următorii artişti: Ştefana Năstasă (vioară), Clara Sofia Lupaşcu (violoncel) şi Ştefan Tamaş (orgă).

Însă, pentru tinerii studenţi ziua nu s-a terminat aici, ci a continuat cu un moment mult aşteptat, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din Iaşi, a avut loc Balul Bobocilor, un eveniment în care aceştia i-au putut cunoaşte mai bine pe studenţii boboci şi în care s-a trăit cu adevărat prietenia, tinereţea şi bucuria de a fi împreună.

                     În ziua de duminică, 20 februarie, Sfânta Liturghie de la ora 16.00 din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, a fost oferită ca mulţumire pentru rezultatele şi reuşitele tuturor studenţilor, iar pr. Eduard Cristian David, capelan universitar, care a prezidat Sfânta Liturghie, i-a încurajat pe toţi tinerii prezenţi să creadă în dorinţele lor frumoase, să se apropie de Cristos Euharisticul, căci lumea de astăzi are nevoie de tineri plini de credinţă, speranţă şi iubire.

Emanuel Petrişor

                        Pentru mai multe fotografii, vizitați galeria ZSS și Balul Bobocilor 2022

bottom of page