top of page

Ediţia a X-a a Zilei Sociale pentru Studenţi şi Balul Bobocilor

                     Sâmbătă, 19 februarie 2022, începând cu ora 9.30, Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din IaÅŸi a găzduit a X-a ediÅ£ie a Zilei Sociale pentru StudenÅ£i organizată de Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din IaÅŸi, în colaborare cu Oficiul pentru PastoraÅ£ia Universitară al Episcopiei Romano-Catolice de IaÅŸi ÅŸi AsociaÅ£ia StudenÅ£ilor Catolici din IaÅŸi. Această zi a fost încununată cu balul organizat pentru studenÅ£ii boboci, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din IaÅŸi.

                     Prima partea a programului l-a avut ca moderator pe conf. univ. dr. pr. Fabian DoboÅŸ. Activitatea a fost deschisă cu rugăciunea de început urmată de cuvântul de bun venit al PS Iosif PăuleÅ£, episcop de IaÅŸi, dar ÅŸi de cuvântul conf. univ. dr. pr. Åžtefan Lupu, rector al Seminarului ÅŸi decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din IaÅŸi.

01.jpg

                     În continuare, moderatorul zilei sociale, pr. Fabian DoboÅŸ, a introdus primul conferenÅ£iar pe ordinea de zi, sr. Iuliana Neculai, NDS, cu tema: "Soarta omului legată de mărturia adevărului confruntat cu minciuna". Sr. Iuliana ne-a ghidat prin diferite episoade biblice în această sferă a adevărului ÅŸi minciunii, care au coexistat încă din primele relatări biblice, ÅŸi a pus în evidenţă faptul că Biblia cheamă la trăirea adevărului ÅŸi la refuzarea minciunii. Pentru că Împărăţia lui Dumnezeu este fondată pe adevăr, Dumnezeu are nevoie ca persoanele să vorbească despre adevăr privind la Isus Cristos, care este adevărul însuÅŸi. Sora a evidenÅ£iat importanÅ£a de a tăcea din dragoste, decât a minÅ£i, ÅŸi a subliniat faptul că Biblia nu oferă soluÅ£ii pre-confecÅ£ionate, ci criterii care ajută la găsirea unor soluÅ£ii în a sluji mai bine adevărului, totodată atrăgând atenÅ£ia asupra graniÅ£ei fine dintre adevăr ÅŸi minciună.

                     Cea de-a doua conferinţă a fost a prof. univ. dr. Anton AdămuÅ£, de la Facultatea de Filosofie ÅŸi ÅžtiinÅ£e Social-Politice din IaÅŸi, cu tema: "... ÅŸi despre minciună". Această conferinţă a abordat tema adevărului ÅŸi minciunii pe mai multe planuri, în special cel filosofic, dar ÅŸi religios ÅŸi social. Plecând de la scrierile filosofilor greci ÅŸi ale sfinÅ£ilor părinÅ£i, profesorul Anton AdămuÅ£ a oferit o lectură obiectivă asupra acestei teme, particularizând încă de la început faptul că, dacă minciuna este un instrument, adevărul, în schimb, nu poate fi un instrument ÅŸi, în acelaÅŸi timp, adevărul este un bun comun, iar minciuna se reduce la un viciu privat. A subliniat printre multe alte lucruri faptul că în creÅŸtinism nu trebuie să existe distanÅ£are socială, ci doar una fizică având în vedere situaÅ£ia actuală ÅŸi totodată a făcut o analiză asupra diferitelor cazuri practice, plecând de la întrebări precum: Minciuna poate fi utilă? Se poate face apel la minciună în virtutea unui bine mai mare?

                     La ora 12.00, PS Iosif PăuleÅ£ a prezidat Sfânta Liturghie în capela Seminarului, alături de ceilalÅ£i preoÅ£i din Seminar ÅŸi nu numai. Tinerii prezenÅ£i la această celebrare, atât studenÅ£i seminariÅŸti, cât ÅŸi studenÅ£i de la diferite facultăţi ieÅŸene, au animat-o cu glasurile lor ÅŸi cu acorduri de chitară ÅŸi orgă, îndemnând astfel la o trăire autentică a Sfintei Liturghii. Cuvântul de învăţătură ne-a fost oferit de pr. Alois Bulai, care ne-a invitat să contemplăm episodul Schimbării la faţă a lui Isus, relatat în Evanghelie. După această masă euharistică, a urmat momentul prânzului, prilej de comuniune ÅŸi de întâlnire pentru toÅ£i cei care au decis să participe la această zi socială.

                     În programul de după-amiază, moderat de lect. univ. dr. pr. Lucian FarcaÅŸ, a urmat conferinÅ£a prof. univ. dr. pr. Emil Dumea, care a avut ca temă: "Soarta omului în timpul regimului bazat pe minciună". Părintele a introdus auditoriul în viziunea literară a doi autori importanÅ£i, Aldous Huxley, cu opera "Minunata lume nouă" (1932) ÅŸi George Orwell, cu opera "1984" (1949). Primul autor expune viziunea lui asupra societăţii din viitor, prevăzând ceea ce se petrece în lumea contemporană actuală, în care omul posedă adevărul ÅŸi este stăpân peste toate, societatea fiind văzută ca o lume distopică, în care oamenii se bucură de fericire ÅŸi de ordine socială. În această lume a lui Huxley, generaÅ£ia de astăzi fuge mai mult de suferinţă decât generaÅ£iile trecute, progresul tehnic îi orbeÅŸte pe oameni ÅŸi informaÅ£ia adevărată este relativizată. Al doilea autor, George Orwell, expune o lume condusă este Fratele cel mare - Big Brother, o lume controlată ÅŸi manipulată prin frică, în care oamenii nu au dreptul la propriul mod de gândire ÅŸi toate domeniile de activitate sunt dictate de această conducere.

                     La ora 16.00, cei prezenÅ£i au fost împărÅ£iÅ£i în patru grupe de workshop pentru a dezbate temele: Minciuna în politică, Minciuna în economie ÅŸi Minciuna ("restrictio mentalis") în Biserică. Acestea au fost moderate de către pr. Lucian FarcaÅŸ, în colaborare cu părinÅ£ii diaconi Alexandru Albu, Bogdan Enăşoae, Alexandru Robu ÅŸi Octavian Sescu. StudenÅ£ii, după ce au ascultat conferinÅ£ele anterioare, au avut ocazia de a împărtăşi experienÅ£ele ÅŸi ideile lor pe temele propuse, dar a fost ÅŸi o oportunitate de a se cunoaÅŸte mai bine între ei. Entuziasmul ÅŸi interesul lor faţă de această temă de actualitate s-au concretizat prin prezentarea în plen a concluziilor de către un reprezentant din fiecare grupă.

                     Programul zilei s-a încheiat cu un moment cultural-artistic, coordonat de către pr. Robert Râtan, responsabil al Oficiului pentru Muzică Sacră. Acest moment a fost de o încărcătură spirituală extraordinară, care ne-a unit ÅŸi mai mult între noi ÅŸi ne-a ajutat să putem fi martori ai adevărului.

                     Au interpretat următorii artiÅŸti: Åžtefana Năstasă (vioară), Clara Sofia LupaÅŸcu (violoncel) ÅŸi Åžtefan TamaÅŸ (orgă).

Însă, pentru tinerii studenÅ£i ziua nu s-a terminat aici, ci a continuat cu un moment mult aÅŸteptat, începând cu ora 19.00, la subsolul Bisericii "Sfântul Anton de Padova" din IaÅŸi, a avut loc Balul Bobocilor, un eveniment în care aceÅŸtia i-au putut cunoaÅŸte mai bine pe studenÅ£ii boboci ÅŸi în care s-a trăit cu adevărat prietenia, tinereÅ£ea ÅŸi bucuria de a fi împreună.

                     În ziua de duminică, 20 februarie, Sfânta Liturghie de la ora 16.00 din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din IaÅŸi, a fost oferită ca mulÅ£umire pentru rezultatele ÅŸi reuÅŸitele tuturor studenÅ£ilor, iar pr. Eduard Cristian David, capelan universitar, care a prezidat Sfânta Liturghie, i-a încurajat pe toÅ£i tinerii prezenÅ£i să creadă în dorinÅ£ele lor frumoase, să se apropie de Cristos Euharisticul, căci lumea de astăzi are nevoie de tineri plini de credinţă, speranţă ÅŸi iubire.

​

Emanuel PetriÅŸor

​

                        Pentru mai multe fotografii, vizitaÈ›i galeria ZSS È™i Balul Bobocilor 2022

bottom of page