top of page

​Ziua Socială pentru Studenţi, ediţia a VII-a, 2019

                      EdiÅ£ia a VII-a a Zilei Sociale pentru StudenÅ£i cu tema: „Scandalul - provocare istorică în Biserică” s-a desfășurat la Seminarul catolic “Sfântul Iosif” din IaÈ™i.

                       Într-o societate tot mai interesată È™i angrenată pe scandaluri, această zi È™i-a propus să dezbată câteva dintre aspectele acestui fenomen, prezentându-le atât sub aspect biblic, cât È™i social È™i teologic. Care trebuie sa fie atitudinea noastră, a studenÈ›ilor, în faÈ›a scandalurilor provocate în Biserică È™i în societate?

1 (5).jpg

                      Ziua a început cu salutul PreasfinÈ›itului Aurel Percă, episcop auxiliar de IaÈ™i, care ne-a introdus în tema zilei, făcând o analogie cu imaginea sfântului Petru, stânca pe care Cristos È™i-a clădit Biserica. El nu era nici teolog, nici om de È™tiință È™i totuÈ™i Cristos l-a ales drept cap al Bisericii, iar noi facem parte din această Biserică.

                      Pr. drd. Iosif Antili, în prima prelegere a zilei, intitulată Între "piatra de moară" ÅŸi "stânca de cădere din Sion". O explorare a temei scandalului în Sfânta Scriptură ne-a prezentat în principal cele 3 valenÈ›e ale scandalului. Scandalul ca exemplu negativ, scandalul care provine din ignoranÈ›a cititorului Bibliei È™i ignoranÈ›a în sens pozitiv, toate acestea fiind susÈ›inute de solide exemple biblice care ne-au condus spre fixarea unor convingeri personale. Merită menÈ›ionate concluziile pe care părintele Iosif le-a formulat. În primul rând, ni se relevă (până în zilele noastre) faptul că Isus a vrut să scandalizeze, iar cel care crede în El, va scandaliza, la rândul său, deoarece Biblia în sine este scandaloasă, iar cine o citeÈ™te, trebuie sa fie pregătit pentru aceasta.

                      În cadrul celei de-a doua conferinÈ›e, prof. univ. dr. hab. Daniela Åžoitu ne-a propus să ne punem întrebarea: Cum reacÅ£ionăm la scandal?. Acest lucru ne-a ajutat să ne concretizăm răspunsuri printr-o prezentare atât din punct de vedere social, cât mai ales psihologic.

                      Orele 12.00 ne-au adunat în capela seminarului unde, în comuniune sufletească, am participat la sfânta Liturghie prezidată de PreasfinÈ›itul Aurel Percă. Fericitul Anton Durcovici a fost prezentat în omilia sa, ca exemplu raportat la tema zilei.

După masa de prânz, ne-am adunat înapoi în sală pentru cea de-a doua parte a simpozionului, în care pr. dr. Lucian PăuleÈ› a evidenÈ›iat faptul că Biserica este sfântă, dar È™i păcătoasă, în acelaÈ™i timp. Pe de o parte este sfântă prin celebrarea sacramentelor È™i predicarea Sfintei Scripturi, iar pe de altă parte este alcătuită din oameni păcătoÈ™i. Iar la sfârÈ™it ne-a invitat să ne întrebăm: „Dar noi cum ne suntem nouă înÈ™ine? Prieteni sau duÈ™mani?”.

                      Un moment propice pentru a ne cunoaÈ™te mai bine È™i a ne expune propriile idei È™i opinii a fost cel al atelierelor de lucru. În cadrul acestora, am fost invitaÈ›i să găsim părÈ›ile bune sau rele dintr-un scandal È™i când sau cum trebuie asumat/evitat un scandal pe baza unor texte biblice sau a unor scenarii de filme cu temă mai mult sau mai puÈ›in religioasă.

                      La ceas de seară, în încheiere, Alexandru Catău ne-a bucurat inimile cu un concert extraordinar de orga care a reuÈ™it să completeze perfect toată învățătura acestei zile.

                      Părintele Fabian DoboÈ™ ne-a amintit cuvintele unui poet englez din secolul al XVIII-lea, Henry Fielding, care susÈ›inea că ”Dragostea È™i scandalul sunt cei mai buni îndulcitori ai ceaiului”. AÈ™adar, dragostea este cea care ne-a adus împreună în această zi, ca împreună să ajungem la concluzia că scandalul este necesar, Isus este necesar, pentru că El este primul È™i cel mai mare scandalagiu, care i-a scandalizat pe oameni prin întruparea, moartea È™i învierea sa.

​

Impresii:

  • “A fost o zi plină de experienÈ›e care ne-au ajutat să creÈ™tem. Pe parcursul acestei zile am învățat cum să adoptăm o poziÈ›ie corectă în faÈ›a fenomenului scandalului: să încercăm să nu îl provocăm, să ni-l asumăm atunci când el există È™i în toate să căutăm adevărul”. (Octavian Sescu)

  • „Tema a fost una bine aleasă, ce s-a pretat la împrejurările È™i problemele actuale, având impact asupra tinerilor. A fost o ocazie deosebită de a comunica È™i cu alÈ›i studenÈ›i, de a socializa, ziua fiind încheiată cu un spectaculos concert de orgă, care a încoronat o zi plină de noi informaÈ›ii È™i noi cunoÈ™tinÈ›e”. (Diana Bolog)

  • „Ca o concluzie a temei de astăzi, pot spune că atunci când îÈ›i doreÈ™ti să trăieÈ™ti frumos, curat, respectând legile Domnului, nu trebuie să te întristezi că provoci scandal pentru că nu respecÈ›i ceea ce societatea îÈ›i impune: standarde, idei, concepÈ›ii de trăire a vieÈ›ii, filme cu diferite adevăruri despre credință”. (Andreea BlăjuÈ›)

 

Lidia Mădalina Chicet

 

                      Pentru mai multe fotografii, vizitaÈ›i galeria Ziua Socială pentru StudenÅ£i

bottom of page