top of page

Ziua Socială pentru StudenÈ›i "Sărăcia, binecuvântare sau blestem?"

                      Sâmbătă, 24 februarie 2018, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din IaÈ™i, s-a desfășurat a È™asea ediÈ›ie a Zilei Sociale pentru StudenÈ›i, cu tema Sărăcia, binecuvântare sau blestem?.

                      Sărac nu este acela care nu are bani, ci acela care nu are idei, cu acest citat pr. dr. Fabian DoboÈ™, moderatorul acestui eveniment, a deschis lungul È™ir de răspunsuri pe care în această zi, atât profesorii conferenÈ›iari, cât È™i tinerii studenÈ›i au încercat să-l dea întrebării provocatoare pe care au lansat-o organizatorii.

01 (1).jpg

                      Evenimentul de astăzi s-a bucurat în primele sale momente de salutul episcopului Petru Gherghel, transmis de decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din IaÈ™i, pr. dr. Ștefan Lupu. De la binecuvântarea iniÈ›ială s-a trecut la cuvântare. Primul conferenÈ›iar a fost prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (Facultatea de Filosofie È™i ȘtiinÈ›e Social-Politice, Universitatea “Al.I. Cuza” din IaÈ™i) cu conferinÈ›a „Săracii români bogaÈ›i!”.

                      Orice discurs începe cu alegerea justă a cuvintelor. Acest lucru l-a realizat prof. Nicu Gavriluță prin cristalizarea ideilor de sărăcie-bogăție È™i binecuvântare-blestem. Primul pas în înÈ›elegerea acestor concepte este înlăturarea raportării directe între sărăcie-binecuvântare È™i bogăție-blestem. AÈ™adar, există bogaÈ›i care dau dovadă de un autentic creÈ™tinism, dar È™i săraci care nu profită de oportunitățile spirituale ale stării lor. SoluÈ›ia este educaÈ›ia.

                      Cel care a urmat la pupitru a fost lect. univ. dr. pr. Tarciziu Șerban (Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din BucureÈ™ti), care a È›inut prelegerea cu titlul: „Sărăcia în Biblie: de la o stare de fapt spre o legislaÈ›ie de solidaritate”. Cu el am pășit pe meleagurile biblice străbătute de poporul lui Israel de la Abraham până la Isus, pentru a surprinde realitatea sărăciei experimentate, generaÈ›ii la rând, de poporul evreu. Am învățat alături de urmaÈ™ii lui Abraham că sărăcia e un dat uman, dar nu o condamnare, È™i că din sărăcie putem ieÈ™i împreună cu Dumnezeu. De aceea, important e să rămânem săraci în duh (Mt 5,3).

                      De la teorie se trece la practică. Acest lucru l-a realizat pr. Valeriano Giacomelli, care a È›inut conferinÈ›a intitulată: „Trăirea în spiritul sărăciei autentice conduce la comuniune”. El a transpus sărăcia pe plan spiritual, locul unde ea poate deveni izvor de binecuvântare, sărac fiind acela care îÈ™i pune toată încrederea în Dumnezeu. Împărtășim ceea ce avem, dar mai puÈ›in ceea ce suntem. Tocmai aceasta este dificultatea înÈ›elegerii sărăciei în ziua de azi.

                      La ora 12:00, am celebrat centrul acestui eveniment, Sfânta Liturghie, unde l-am simÈ›it prezent pe Isus, modelul sărăciei È™i izvorul binecuvântării. Celebrantul acestei jertfe euharistice a fost pr. dr. Ștefan Lupu, iar cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. dr. Lucian FarcaÈ™, care a pus accentul pe faptul că omul este chemat la sfinÈ›enie, atât în sărăcie, cât È™i în bogăție.

În programul de după-amiază pr. drd. Iosif Tiba (Institutul Teologic Romano-Catolic IaÈ™i) a prezentat tema: „Sărăcia: valoare sau non-valoare morală?”. Dânsul a făcut o paralelă între sărăcia spirituală È™i cea materială. DiferenÈ›a dintre cele două este că sărăcia spirituală este o alegere liberă, iar cea materială este involuntară, un rău care trebuie înlăturat. Biserica are nevoie de sărăcie È™i simplitate, după cum susÈ›inea È™i sfântul Ioan Gură-de-Aur.

                      Toate discursurile au fost concluzionate astfel: Sărăcia autentică constă în a dori ceea ce este frumos în ochii lui Dumnezeu. De aceea, frumuseÈ›ea dată de sărăcie va salva lumea.

                      După o zi de răspunsuri elaborate de către conferenÈ›iari, a urmat aportul studenÈ›ilor. Un astfel de lucru s-a putut realiza în cadrul atelierelor de lucru unde au dezbătut tema sărăciei la nivel european È™i naÈ›ional.

                      Cea de-a È™asea ediÈ›ie a Zilei Sociale pentru StudenÈ›i s-a încheiat în armonie muzicală. Corul Juvenes Ecclesiae al Catedralei Romano-Catolice „Adormirea Maicii Domnului din IaÈ™i” a susÈ›inut un recital în capela seminarului (Missa Criolla).

​

Fechetă Ciprian

 

                      Pentru mai multe fotografii, vizitaÈ›i galeria Ziua Socială a StudenÈ›ilor 2018

bottom of page